Grillet gjørs med asparges, salturt og safran-aioli

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Grillet gjørs med asparges, salturt og safran-aioli
Gjørs er en smakfull og allsidig spisefisk, som dessverre er litt oversett i kjøledisken. Kjøttet er fast, og derfor egner den seg spesielt godt til å bli grillet. I denne oppskriften blir den skinnstekte fisken servert med en aromatisk safran-aioli, som er enkel å lage, og lekre, grønne grønnsaker. En rett som er opplagt å lage under åpen himmel. Denne oppskriften er opprinnelig utviklet for å lages på bål, der støpejernspannen/gryten plasseres på en grillrist eller oppå fire steiner som ligger i glørne. Det er viktig at støpejernet ikke står rett i glørne. Hvis du ikke har et bål, kan du fint bruke produktene på grillen eller komfyren og tilberede retten der.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 4 stykker gjørs
  • 2 bunter asparges, trimmet
  • En håndfull salturt
  • Saften av en halv sitron
  • Olivenolje
  • Salt og pepper
Safran-aioli:
  • 2 eggeplommer
  • 1 fedd hvitløk, knust i en morter med litt salt
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 dl solsikkeolje
  • 0,5 dl olivenolje
  • 1 ss hvitvinseddik
  • ¼ dl kokende vann med en klype safran
  • Salt og pepper
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Safran-aioli:
  • 2
    Ha eggeplommer, hvitløk og dijonsennep i en bolle. Bland sammen de to typene av olje og tilsett det litt etter litt i eggeplommene samtidig som du pisker. Det er svært viktig at du tilsetter oljen langsomt, slik at aiolien ikke skiller seg. Se vårt TIPS nedenfor hvis aiolien skulle skille seg.
  • 3
    Når all oljen er tilsatt, tilsetter du hvitvinseddik og safranvann. Smak til med salt og pepper, og sett til side
  • 4
    Gjørs og grønnsaker:
  • 5
    Varm opp en grillpanne i støpejern. Ha olivenolje på skinnet av fisken, og krydre med salt og pepper. Plasser fisken på grillpannen med skinnsiden ned.
  • 6
    Vend asparges og salturt i litt olivenolje, og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene på grillpannen sammen med fisken.
  • 7
    Når skinnet på fisken er sprøtt, og fisken er stekt halvt igjennom, snur du den. Grill i ytterligere 2 minutter på kjøttsiden. Vend også grønnsakene. Klem sitronsaft over både fisken og grønnsakene.
  • 8
    Server fisken med deilige grillede grønnsaker og en skjefull safran-aioli.
 
Tips:
Hvis du skulle være så uheldig at aiolien skiller seg, så er det mulig å redde den. Ha en eggeplomme i en ren bolle. Mens du pisker, tilsetter du en spiseskje av den skilte aiolien om gangen, til du har brukt alt, og du får en ny, lekker aioli.
 
 
Le Creuset