Krydret juleand med honningbakte pastinakker og kirsebærsjy

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 1 time Under 1 time
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Krydret juleand med honningbakte pastinakker og kirsebærsjy
HOVEDINGREDIENSER
  • Kjøtt
TIL DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1,5 kg hel and
  • 1 teskje kanel
  • 1⁄4 teskje pepperkakekrydder (mixed spice)
  • ½ teskje malt ingefær
  • ½ teskje malt muskat
  • 1 teskje fint salt
  • 1⁄4 teskje hvitløkspulver
  • ½ teskje malte grønne pepperkorn
  • 400 g fiken
  • 6 sjalottløk, halverte på langs
Honningstekt Pastinakk:
  • 550 g pastinakk, halvert på langs
  • 2 spiseskjeer honning
  • 50 g smeltet smør
  • Salt
Pastinakkpuré:
  • 4 pastinakker, skrelt og hakket
  • 200 ml melk
  • En kvist salvie
  • Salt
  • 50 ml olivenolje
Sjy:
  • 500 ml oksekraft
  • 100 g frosne surkirsebær
  • En liten bunt timian
  • 50 g kaldt smør, i terninger
  • Salt og sort pepper
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 180 °C.
  • 2
    Bland kanel, mixed spice, malt ingefær, muskatnøtt, salt, hvitløkspulver og malte grønne pepperkorn i en liten bolle. Gni krydderblandingen rikelig inn over anden og dryss over olivenolje.
  • 3
    Legg anden i en oval Le Creuset-gryte på 31 cm. Legg de halverte sjalottløkene og fiknene rundt anden og dryss med litt mer olivenolje.
  • 4
    Bak i ovnen i 1 time og 30 minutter. Øs stekefett over anden et par ganger mens den steker for å holde den fuktig. Etter 1 time og 30 minutter, sjekk kjernetemperaturen med et steketermometer. Den skal være 82°C. Hvis ikke, stek videre. Hvis skinnet blir for brunt og sprøtt, dekk med lokket til den er gjennomstekt og mør.
  • 5
    Honningristede pastinakker: Legg de halve pastinakkene i en form og dryss over honning og smeltet smør. Krydre med en klype salt. Stek i ovnen (ved samme temperatur som anden) i ca. 30–40 minutter, eller til de er gyllenbrune og møre. Snu dem halvveis i steketiden for jevn steking.
  • 6
    Mens anden og pastinakkene steker, tilbereder du pastinakkpuréen. Tilsett hakket pastinakk, melk og salvie i en mellomstor gryte, og kok på middels varme i ca. 15–20 minutter til de er møre.
  • 7
    Sil pastinakkene, kast salvien og ta vare på noe av melken for å tynne ut puréen om nødvendig. Blend godt til den er jevn. Tilsett olivenolje mens blenderen er i gang. Smak til med krydder og sett til side.
  • 8
    For å tilberede sjyen: Tilsett oksekraften i en middels stor kasserolle og varm opp til det småkoker. Reduser ned til den er halvert til sausen har tyknet litt. Tilsett de frosne surkirsebærene og et par timiankvister. Kok opp og la det småkoke i ca. 10–15 minutter slik at smakene blander seg. Når kirsebærene er myke, fjern timianen. Ta kjelen av varmen og visp inn det kalde, hakkede smøret til det blir en rik, fløyelsmyk konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • 9
    Når anden er ferdig, la den hvile i 10 minutter før du skjærer den opp. Server anden med stekte sjalottløk og fiken, kremet pastinakkpuré, honningristede pastinakker og hell over kirsebærsjy.
 
Pynt med fritert salvie og urteolje.
“Mixed spice” er en blanding av krydder som kan kjøpes i supermarkeder. Den inneholder kanel, muskat, allehånde, nellik, ingefær, korianderfrø og muskatblomme.
 
 
Le Creuset