Grytebrød med surdeig

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
8-10 8-10
Grytebrød med surdeig
Et grytebrød er i lekkert i seg selv, men ved å tilføre surdeig tar du brødbakingen din til et nytt nivå. I tillegg til at surdeigen gir en syrlig smak, en sprø skorpe og ekstra brød, er surdeigsbrød også sunnere sammenlignet med brød bakt med gjær. Surdeigens bakterier, herunder særlig innholdet av melkesyre, gir nemlig en bedre fordøyelse, og surdeigsbrød har naturlig et større innhold av næringsstoffer. Oppskriften er utviklet i samarbeid med d Maria Charlotte.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 525 g lunkent vann
  • 500 g hvetemel
  • 250 g fullkornsmel
  • 15 g salt
  • 125 g surdeig (se hvordan du lager en surdeig her)
  • Rismel
  • 1 hevekurv, 26 cm i diameter
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Dag 1:
  • 2
    Ha vann, hvetemel og fullkornsmel i skålen av kjøkkenmaskinen, og elt deigen sammen i 2 minutter ved lav hastighet.
  • 3
    La den heve tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle i 2 timer.
  • 4
    Etter to timer tilsettes surdeig og salt. Elt deigen i cirka 7 minutter ved middels hastighet til den samler seg om eltekroken og noenlunde slipper kantene av skålen.
  • 5
    Smør en stor skål med litt olje, og overfør deigen til denne. Dekk til skålen med et fuktig kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving i 2 timer ved stuetemperatur. Du må vende deigen hver halvtime – altså fire ganger på to timer. Dette gjøres ved å løfte siden av deigen og folde inn mot midten. Det gjøres hele veien rundt. Du kan se en videodemonstrasjon her.
  • 6
    Etter siste folding flyttes deigen over i en hevekurv som er drysset med rismel. (Grunnen til at du skal bruke rismel, er at det ikke suger fukt fra deigen). Sett deigen til kjøling natten over – gjerne med en plastpose over eller tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle.
  • 7
    Dag 2:
  • 8
    Sett ovnen på 230° (varmluft), og sett i gryten med lokk. La gryten varme godt opp i 30–40 minutter – det er viktig at gryten blir brennvarm.
  • 9
    Ha deigen i den brennvarme gryten på 24 cm /4,2 L. Snitt ev. et par linjer i deigen slik at den får et pent mønster når den er bakt. Legg på lokket og sett gryten tilbake i ovnen. Bak brødet i 20 minutter.
  • 10
    Ta av lokket og bak i ytterligere 35 minutter.
  • 11
    Skru ned til 180°, og gi det ytterligere 15 minutter til skorpen er gyllen og sprø.
  • 12
    Bruk et termometer for å sjekke om temperaturen er på ca. 96–98° i kjernen av brødet.
  • 13
    Tipp brødet ut av gryten, og la brødet kjøle seg ned på en rist.