Langtidsstekt Kleftiko med hvitløk og ferske krydderurter

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Langtidsstekt Kleftiko med hvitløk og ferske krydderurter
Kleftiko er en gresk rett laget av lammekjøtt som skal stå å småkoke i ovnen i lang tid. Start dagen med å tilberede denne retten så blir du belønnet med ultramørt kjøtt som nesten smelter på tungen, til middag. Bruk gjerne rikelig med friske urter, men vær litt forsiktig med hvor mye timian du bruker. Sett eventuelt noen krydderurter til side til potetene.
HOVEDINGREDIENSER
  • Lam
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 lammelår (ca. 1,5 kg)
  • ca. 10 fedd hvitløk (du kan bruke mindre, eller helt opptil 15)
  • 3 gulrøtter
  • 1 løk
  • 1 pastinakk
  • 1 sitron
  • 2–3 dl rødvin
  • rosmarin
  • timian
  • oregano
  • persille
  • salt og pepper
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Skjær halvparten av hvitløksfeddene i to på langs. Stikk hull i lammelåret med en spiss kniv, og trykk hvitløkskivene inn i kjøttet.
  • 2
    Smør lammelåret inn med olje og gni det med rikelig med salt og pepper.
  • 3
    Skrell gulrøtter, løk og pastinakk og skjær grønnsakene i grove biter. Legg bitene i det ovale fatet med lokk.
  • 4
    Skjær sitronen i båter og tilsett i det ovale fatet sammen med halvparten av den gjenværende hvitløken og halvparten av urtene.
  • 5
    Legg lammelåret på toppen av grønnsakene og strø resten av hvitløken og urtene over.
  • 6
    Tilsett rødvin.
  • 7
    Legg lokket på det ovale fatet og sett det inn i en forvarmet ovn ved 120 grader. Steketiden er 5-6 timer. Kjøttemperaturen bør være minst 75 grader.
  • 8
    Serveres med poteter som er kokt så vidt møre og deretter vendt i pannen i smør og urter, en gresk salat med oliven og feta og tzatziki samt et deilig brød med sprø skorpe.