Hummerpai

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 1 time Under 1 time
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Hummerpai
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 700 ml kraft, av skalldyr og fisk eller kylling
  • 4 hummerhaler (eller 450 g stekt hummerkjøtt)
  • Salt
  • 2 ss olivenolje
  • 1 middels gul løk, hakket
  • 1 fennikelknoll, hakket
  • 6 fedd hvitløk, revet eller hakket
  • 1 sitron
  • 45 g hvetemel
  • 120 ml tørr hvitvin
  • 60 ml kremfløte
  • 75 g frosne erter
  • 100 g frosne perleløk
  • 50 g friske urter, hakket (anbefalt: en blanding av gressløk, persille eller merian)
  • 1 ark frossen butterdeig, tint
  • 1 egg
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Kok opp fiske- og skalldyrbuljongen på middels varme, og smak til med salt. Tilsett hummerhaler, legg på lokk og la det småkoke i 8–9 minutter til de er gjennomkokt. Fjern hummerhalene fra buljongen og legg dem umiddelbart i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Sett kraften til side for senere. Rens den kokte hummeren og ta den ut av skallet, hakk den grovt og sett til side.
  • 2
    Forvarm ovnen til 190 °C
  • 3
    Varm opp 2 ss olivenolje over middels varme i en Le Creuset 26 cm buffetgryte. Tilsett hakket løk og fennikel, krydre med koshersalt og stek til det er gjennomsiktig og begynner å bli brunt, ca. 12–14 minutter.
  • 4
    Ha hvitløk og revet sitronskall i pannen, og rør til det dufter godt, ca. 1 minutt. Tilsett mel, og stek i ytterligere 1–2 minutter til melet begynner å ristes og får en brunfarge. Tilsett hvitvin, skrap opp eventuelle brunede biter og kok i ytterligere 1–2 minutter til blandingen har en tykk, purè-lignende konsistens.
  • 5
    Tilsett deretter kraften fra sjømaten og saften fra sitronen og rør til blandingen er jevn. La det småkoke og koke til blandingen er tyknet. Det tar omtrent 3–5 minutter. Ta gryten av varmen, og rør i fløte, erter, perleløk, friske urter og kokt hummer.
  • 6
    Bruk grytens lokk som en veiledning når du kjevler ut butterdeigen, slik at den er stor nok. Videre legger du den over over toppen slik at deigen dekker væsken og trykker deigen ned i kantene av buffetgryten. Skjær bort overflødig deig. Tips: Du kan også skjære butterdeigen i staver til den ligner et gitter og dandere over fyllet.
  • 7
    Lag en blanding med 1 egg og 1 spiseskje vann, og pensle deretter over hele toppen av deigen. Krydre toppen med salt, og stek i 40–45 minutter, til deigen er puffet opp og gyllenbrun, og væsken bobler langs kantene.
  • 8
    Ta den ut av ovnen, og dekk til med lokket for å holde paien varmt frem til servering.
 
Vil du gjøre det enkelt når du har gjester, kan du forberede fyllet opptil to dager på forhånd. Når du er klar, legger du bare butterdeig over og steker til de er nydelig gyldne og bobler lett.
 
 
Le Creuset