Panettone

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
8-10 8-10
Panettone
Denne tradisjonelle, italienske oppskriften er selve innbegrepet av jul og hygge. Det myke brødet er fylt med tørket frukt og sitrusnoter, og har en søt mandelskorpe. Det er perfekt å servere til venner og familie med et glass gløgg. Det er en fordel å ha en kjøkkenmaskin når du lager denne oppskriften.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 120 g rosiner
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 10 g tørrgjær
  • 100 g sukker
  • 1 ts vaniljeekstrakt
  • Skallet av 1 sitron, finrevet
  • Skallet av 1 appelsin, finrevet
  • 500 g hvetemel
  • 2 egg
  • 2 eggeplommer
  • 100 g usaltet smør, mykt + ekstra til folding og smøring
  • 5 g fint salt
  • 100 g kandisert appelsin (fås i velassorterte supermarkeder eller kan lages selv)
Glasur:
  • 1 eggehvite
  • 40 g mandelmel
  • 10 g maismel
  • 100 g sukker
  • 2 ss melis (til dryss)
  • 1 ss sukker (til dryss)
  • 15 g skåldede mandler
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Legg rosinene i bløt i en skål med 0,5 dl av det lunkne vannet i 30 minutter.
  • 2
    Lag deigen: Hell resten av det lunkne vannet i en annen skål og løs opp tørrgjæren i denne. Tilsett deretter sukker, vaniljeekstrakt og skallet fra sitron og appelsin.
  • 3
    Tilsett melet og elt sammen deigen – gjerne i en kjøkkenmaskin på lav hastighet. Når deigen er i ferd med å bli ensartet, tilsetter du både egg og eggeplommer, og deigen eltes på nytt til den har en ensartet konsistens.
  • 4
    Deretter tilsetter du skjefuller av det myke smøret, litt etter litt. Sørg for at smøret er helt innarbeidet i deigen før du tilsetter mer.
  • 5
    Øk hastigheten på kjøkkenmaskinen til middels, og elt deigen i 15 minutter. Deretter tilsetter du salt, oppbløtte rosiner (ikke tilsett vannet) og kandisert appelsin. Elt videre til du har en glatt og smidig deig. Hell deigen ut på et meldrysset bord, og la den hvile i 20 minutter.
  • 6
    Nå folder du deigen: Fordel litt mykt smør på hendene. Trekk og fold de ytre kantene på deigen inn mot midten – start på toppen og gjør bevegelsen hele veien rundt, gjerne et par ganger. Vend deigen rundt slik at skjøtene vender ned mot bordet. Nå er deigen spent opp.
  • 7
    Legg deigen i en skål smurt med smør, og dekk skålen med plastfolie. La deigen heve på et lunt sted i ca. 2 timer. Deigen skal ha doblet seg i størrelse.
  • 8
    Vend deigen ut på et melet bord, og spenn den opp på samme måte som før, til du har en glatt og stram kule. Smør en støpejernsgryte på 20 cm med mykt smør, og legg deigen i denne med skjøten nedover. Dekk gryten med plastfolie, og la deigen heve på nytt. Den skal ha vokst til 2 cm fra kanten av gryten – det tar mellom 1 og 2 timer, alt etter temperaturen i rommet.
  • 9
    Imens lager du glasuren: Ha eggehvite, mandelmel, maismel og sukker i en skål og pisk det godt sammen med en visp.
  • 10
    Varm opp ovnen til 180 °C (vanl.)
  • 11
    Når deigen er hevet til den størrelsen du ønsker, pensler du den forsiktig med glasuren. Pass på at glasur ikke kommer på kanten av gryten, da dette vil forhindre panettonen i å heve i ovnen. Fordel de skåldede mandlene på toppen av deigen, og dryss med sukker og melis.
  • 12
    Bak panettonen i 45–50 minutter (uten lokk). Sjekk om den er gjennombakt med en kjøttnål.
  • 13
    La panettonen kjøle av i gryten før du forsiktig vender den ut. Det kan være lurt å løsne kantene med en skarp kniv først.
 
Tips:
Hvis du ikke liker tørket frukt, kan du erstatte de oppbløtte rosinene og den kandiserte appelsinen med hakket sjokolade.
 
 
Le Creuset