Babka med sjokolade og appelsin

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Babka med sjokolade og appelsin
Med smaken av sjokolade og sitrus i skjønn forening blir dette søte flettebrødet det perfekte tillegget til enhver frokost eller brunsj. Perfekt med det du liker best av te eller en kopp kaffe.
HOVEDINGREDIENSER
  • Sjokolade
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL DEIGEN
  • 200 ml melk
  • 50 g smør
  • 60 ml honning
  • 60 ml appelsinsaft
  • Ytre skall fra 2 appelsiner
  • 400 g siktet hvetemel
  • 7,5 ml kanel
  • 5 ml salt
  • 10 g (15 ml) tørrgjær
  • Olje til pensling
TIL FYLLET:
  • 50 g mørk sjokolade, finhakket
  • 45 ml fløte
  • Ytre skall fra 1 appelsin
  • 30 ml demerarasukker eller mykt, brunt sukker
  • 5 ml kardemomme
  • 40 ml honning til glasering
VALGFRI TOPPING:
  • 95 g melis
  • 20 ml appelsinsaft
  • 20 g pekannøtter
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Til deigen:
  • 2
    Ha melk og smør i en liten kasserolle og sett på lav varme til det småkoker. Visp inn honning, appelsinsaft og ytre skall fra appelsin før du heller det ut i en større bolle. Kjenn på varmen med en finger – det skal bare være litt varmere enn huden. Er det for varmt, lar du det stå til avkjøling i noen minutter.
  • 3
    Sikt mel, kanel og salt sammen og dryss inn tørket gjær.
  • 4
    Når melken er riktig temperert, heller du den over i kjøkkenmaskin og tilsetter 1 kopp mel. Videre har du i mel, 1/2 kopp av gangen, og blander godt mellom hver gang. Bruk deigkroken og elt deigen til den blir jevn, tøyelig og glatt.
  • 5
    Sett deigen i en ren, smurt bolle. Litt olje pensles over deigen før du dekker til med et fuktig kjøkkenhåndkle og setter til heving på et lunt sted i omtrent 1 time, eller til deigen er doblet. Deigen hever seg også svært fint i kjøleskapet over natten.
  • 6
    Så fort deigen er hevet, dytter du den forsiktig ned og elter den ut på en overflate drysset med mel. Rull ut deigen til omtrent 1 cm tykkelse, mens du lager en stor avlang firkant.
  • 7
    Til fyllet:
  • 8
    Legg sjokolade, fløte og det ytre skallet fra appelsin i en varmesikker bolle. Settes over en liten kasserolle med putrende vann (ikke la bunnen av skålen komme i kontakt med vannet) og varm opp, mens du hele tiden rører til det er smeltet. Visp for å blande helt sammen.
  • 9
    Spre fyllet jevnt over den avlange formen før du drysser over med brunt sukker og kanel.
  • 10
    Når deigen skal formes:
  • 11
    Rull opp den avlange formen med deig på langs (som en rullekake) til du får en lang pølse. Skjær på langs i to, hele veien.
  • 12
    Legg den ene halvdel av deigen forsiktig over den andre, med fyllet vendt opp, slik at du får en X-form. Videre folder du hver side forsiktig over den andre, som en vanlig flette, til du har gjort hele deigen.
  • 13
    Gjør fletten til en rund krans i en kald Le Creuset brødform. Dekk til med lokket og sett til heving på et lunt sted i enda 30 minutter.
  • 14
    Sett ovnen på forvarme til 210 °C (200 °C vifte). Stek brødet i 20 minutter med lokket på. Ta av lokket og stek videre på 180 °C i enda 20–25 minutter til det er gyllent brunt i fargen. Pensle umiddelbart smeltet honning over. Kjøles ned i langpannen i omtrent en halvtime før du tar den ut og setter til skikkelig avkjøling på en rist. Serveres varm.
  • 15
    Valgfri topping:
  • 16
    Sikt melis og tilsett varm appelsinsaft. Bland godt til du får en jevn puré. Drysses over babka. Rist pekannøtter og dryss over glasuren.