Brødkrans fylt med spinat, artisjokk og ricotta

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Brødkrans fylt med spinat, artisjokk og ricotta
Perfekt til å dele. Denne brødkransen, fylt med spinat, artisjokker og ricotta, er ovnsbakt i Le Creusets allsidige Signature-buffetgryte, full av smak og det perfekte tilbehøret til all slags retter.
HOVEDINGREDIENSER
  • Melkeprodukter
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL DEIGEN
  • 1 kopp lunkent vann
  • 3 ss melk
  • 3 ts tørrgjær
  • 4 ss farinsukker
  • 360 g siktet hvetemel
  • 2 ts vegetabilsk olje
TIL FYLLET
  • 400 g spinat eller mangold, finhakket
  • 3–4 hvitløksfedd, hakket
  • 2 ss (30 ml) olivenolje
  • 250 g fersk, jevn ricotta
  • 150 g myk, hvit geitost med hvitløk og urter
  • Saften og det ytre skallet fra 1 sitron
  • Smak til med salt og nykvernet svart pepper
  • 2 x 280 g marinerte artisjokker på glass, avsilt
  • 1 stort egg fra frittgående høner, pisket lett sammen
  • Svarte sesamfrø eller svartkarve, til å drysse over
  • Havsalt, til å strø over
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Varm opp vannet og melken sammen til det er lunkent. Tilsett gjær og farinsukker og rør til en blanding. Sett til side i 5 minutter eller til gjæren begynner å heve seg. Ha i mel i en stor bolle og lag en fordypning i midten. Tilsett gjærblandingen og olje og rør godt sammen til du får en deig. Elt ut på en melet overflate og kna ut i 10 minutter til du får en glatt og spenstig deig. Plasser deigen i en smurt bolle, dekk til med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la det stå til dobbel heving i 1 time.
  • 2
    I mellomtiden tilbereder du fyllet. Sett over en panne med olivenolje på middels varme. Tilsett spinaten og den hakkede hvitløken i pannen og fres raskt opp. Ta ut spinaten straks den er litt mykere og har fått en sterkere grønn farge, før du lar den kjøle ned. Straks den er avkjølt, klemmer du ut alt det overflødige vannet av spinaten. Legg i en skål med ricotta, geitost, sitron, salt, pepper og 1 glass delte artisjokker (ha det andre glasset i bakhold til servering). Rør det hele godt sammen.
  • 3
    Sett ovnen på forvarme på 220 °C. Dytt ned deigen, som har hevet seg, kna den sammen og rull ut på en melet overflate i en stor sirkel med omtrent 1–1,5 cm tykkelse. Sett deigen i en Le Creuset 30 cm Signature Buffet gryte. Deigen skal bare delvis dekke kantene når du har pakket inn sidene for å jevnes med gryten. Bruk en skarp kniv til trimme bort all overflødig deig. Plasser fyllet i en sirkel langs rettens ytre kant og la det være tomt i midten. På den måten formes fyllet som en krans nærmest kanten. I midten skjærer du 8 like store trekantkiler i deigen, som du ville gjort på en pizza. Fold så trekantene forsiktig bak over fyllet og klyper deigen sammen for å lukke på toppen. Du må kanskje sette den tilbake i kjøleskapet på dette tidspunktet, hvis deigen er for varm, og vente til den er lettere å håndtere. Før du steker, snitter du i kanten av deigen, pensler med lett pisket egg og melk og topper med løk eller sesamfrø.
  • 4
    Sett inn i ovnen og skru straks ned til 200 °C. La det stå i ovnen i 25–30 minutter før du tar det ut og serverer med artiskokkene du har igjen. Legg til noen oliven eller en smakfull grønn urtepesto, laget for hånd.