Surdeigsbrød til hverdags (Boule)

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Surdeigsbrød til hverdags (Boule)
Denne oppskriften på surdeigsbrød er perfekt for nybegynnere. Du får et smakfullt brød med en fast tekstur som smaker like godt hver gang.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 335 ml varmt vann (32–37 °C)
  • 100 g boblende og aktiv surdeigsstarter (se merknad) 450 g brødmel pluss litt ekstra til strø
  • 50 g fullkornsmel
  • 15 g salt
  • Hvitt rismel til å drysse over
  • Olivenolje til pensling
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Bland det varme vannet med surdeigsstarteren i en stor bolle med en treskje eller deigskraper av gummi. Rør inn grovt hvetemel, brødmel og salt til en løs deig. Klem og bland deigen med hendene til den er jevn og alt det tørre melet er blandet inn.
  • 2
    Dekk den til og la den hvile i en varm del av kjøkkenet i fire timer. Strekk og fold deigen over seg selv fra hver halve til hele time.
  • 3
    Dekk til skålen etter de fire timene, og la deigen hvile på et lunt sted på kjøkkenet til den har blitt 50% større. Det tar ca. 8 timer. Du kan også la den stå over natten. Nå skal deigen være myk og bevegelig.
  • 4
    Dryss litt mel på en arbeidsflate. Skrap deigen forsiktig ut på arbeidsflaten. Ikke flat den ut. Jobb deg rundt deigen, strekk den forsiktig ut i siden, og fold den inn over midten slik at det dannes en solid kule. Snu deigen med en deigskrape slik at foldene ligger på undersiden og la den hvile i 15 minutter.
  • 5
    I mellomtiden dekker du en skål på 20–25 cm eller en hevekurv med et rent kjøkkenhåndkle, og drysser over hvitt rismel.
  • 6
    Bruk en deigskrape under den siden av deigen som er lengst vekk fra deg og trekk deigen forsiktig mot deg og over arbeidsflaten mens du roterer den litt, slik at den danner en stram kule. Gjenta denne prosessen tre ganger slik du totalt har gjort det fire ganger. Bruk en deigskrape og legg deigen raskt og forsiktig ned i den forberedte bollen eller kurven. Dryss over hvitt rismel, dekk til og la hvile i kjøleskapet over natten.
  • 7
    Neste morgen forvarmer du ovnen til 260°C i minst 30 minutter. Plasser Le Creuset-brødformen i ovnen og varm den i 30 minutter til 1 time før du legger i deigen. Pensle bunnen av brødformen med olivenolje. Dryss evt. over hvitt rismel. Bruk et barberblad eller en skarp, tynn kniv til å skjære noen dekorative spalter (0,5-1,2 cm dype) i brødet på bakepapiret, og løft deretter deigen med en skrape over i den forvarmede formen. Dekk brødformen med det kuppelformede lokket og sett den inn i den forvarmede ovnen. Skru ned temperaturen til 230°C og stek i 30 minutter til brødet har hevet. Ta av lokket, og bak brødet i 20–30 minutter ekstra til det er gyllenbrunt. Legg brødet straks over på en rist og la det avkjøles helt før du skjærer skiver.
 
Denne oppskriften på surdeigsbrød fra vår partner Justin Chapple er perfekt for nybegynnere. Deigen er mindre klissete og lettere å forme fordi hydreringsnivået (prosenten av vann til mel i oppskriften) er litt lavere enn i mange andre surdeigsbrød, Du får et smakfullt brød med en fast tekstur som smaker like godt hver gang. Etter hvert som du blir mer erfaren med å bake surdeigsbrød, kan du gradvis øke hydreringsnivået og få en mykere tekstur.
Du vet en surdeigstarteren er klar når den har aktive bobler og når 1 ss fra den flyter i en liten bolle med vann.
 
 
Le Creuset