Poulet à la poêle – helstekt kylling med hvitvinssaus

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Poulet à la poêle – helstekt kylling med hvitvinssaus
Poulet à la poêle, som denne retten heter på fransk, består av mør, helstekt kylling med en kremet og aromatisk hvitvinssaus. Kyllingen er brunet og deretter stekt i en gryte i ovnen, der dampen skånsomt tilbereder kjøttet. Dermed er du sikret at kjøttet blir mørt og saftig. Når kyllingen er ferdig og fjernet fra gryten, blir fonden smakt til med hvitvin og fløte, som passer perfekt til det lyse kjøttet. Sausen er ytterligere krydret med et utvalg av grønnsaker i terninger kalt mirepoix. I denne oppskriften består mirepoix-en av løk, fennikel og pastinakk.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fjærkre
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 hel kylling (ca. 1,4 kg)
  • 1 ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 4 friske timiankvaster
  • 2 laurbærblader
  • 1 fersk rosmarinkvist
  • 1 fersk salviekvist
  • 2 ss smør
  • 1 ss rapsolje
  • ½ løk, finhakket
  • ½ fennikel, skåret i terninger
  • 1 pastinakk, skåret i terninger
  • 1 dl hvitvin
  • ½ dl kremfløte
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Varm opp ovnen til 160 °C
  • 2
    Klapp kyllingen tørr og krydre den med halvparten av saltet og pepperen.
  • 3
    Ha 2 timiankvister, 1 laurbærblad, rosmarin og salvie i kyllingen og bind bena sammen med mattråd
  • 4
    Varm opp den ovale gryten på middels varme og ha i smør og olje. Plasser kyllingen i gryten med brystsiden ned og stek til skinnet er godt brunet.
  • 5
    Snu kyllingen om på siden og hold den der i 3–4 minutter til siden av brystet har fått farge. Gjenta med den andre siden.
  • 6
    Gjør det samme slik at lårene blir brunet. Vend kyllingen slik at brystsiden vender opp
  • 7
    Fordel løk, fennikel, pastinakk og resten av timiankvistene og laurbærbladene rundt kyllingen. Dryss med resten av saltet og pepperen
  • 8
    Dekk gryten med lokket, sett i ovnen og stek kyllingen i 45 til 60 minutter. Steketermometeret skal vise 75 °C når du stikker nålen i det tykkeste punktet på brystet og låret. Da er kyllingen ferdig
  • 9
    Stek eventuelt kyllingen på en varm stekepanne før servering for å få skinnet sprøtt.
  • 10
    Legg kyllingen på et serveringsfat
  • 11
    Skum sausen i gryten for fett med en skje. Sett gryten på ovnen og kok opp sausen.
  • 12
    Rør godt rundt og skrap sidene for å løsne det som er brent fast. La sausen småkoke til den er redusert til det halve.
  • 13
    Rør i fløten og la den tykne litt. Sikt sausen og server sammen med kyllingen