
HOVEDINGREDIENSER
- Grønnsaker
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 1 ss smør til å tilberede retten
- 1,3 kg poteter
- 3 ts salt (fordeles underveis)
- 1 ss olivenolje
- 1 ss trøffelolje, pluss litt mer til å drysse over
- 2 gule løk, skåret i skiver
- 120 ml kyllingbuljong
- 360 ml kremfløte
- 1 bunt timian, spar noen kvister til pynt
- 2 laurbærblad
- 150 g raspet gruyere
- 60 g crème fraiche
- Salt og pepper, etter smak
- Hakket gressløk og timianblader for pynt
- Havsalt, til finish
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 200 °C. og smør en Le Creuset buffetform på 22 cm med smør eller matlagingsspray. Skjær potetene i 0,5 cm tykke skiver. Bruk en skarp kniv eller mandolin. Dander potetskivene i overlappende sirkler i bunnen av buffetgryte, og tilsett ¼ ts salt i hvert lag før du begynner på neste lag.
-
2Tilsett olivenolje og trøffelolje over middels varme i en mellomstor panne. Tilsett løk og 1 ts salt, og stek til løken er gyllenbrun og karamellisert, omtrent 20–30 minutter. Sett til side.
-
3Tilsett kyllingbuljong for å deglasère pannen og ha så i kremfløten, bunten av timian og laurbærbladene. La blandingen småkoke, og kok til den tykner noe, ca. 5-6 minutter. Fjern timian og laurbærblader, og rør inn 100 g gruyère-ost under omrøring til den er jevn og helt smeltet.
-
4Ta blandingen av varmen og la den avkjøles litt. Rør inn crème fraiche og smak til med salt og pepper.
-
5Hell fløteblandingen over potetene, og dryss de resterende 50 g av gruyère-osten over. Smak til med salt og pepper og dander den karamelliserte løken jevnt på toppen. Stek til toppen er gyllenbrun og mør i midten når du stikker en kniv inn i potetene, omtrent 45 minutter til en time.
-
6La gratengen avkjøles i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblader, gressløk og havsalt, og dryss over trøffelolje for ekstra smak.
Vil du ha ekstra dyp smak, kan du bruker en blanding av trøffelolje og litt trøffelsalt til pynt.
