Potetgrateng med trøffel

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Potetgrateng med trøffel
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 ss smør til å tilberede retten
  • 1,3 kg poteter
  • 3 ts salt (fordeles underveis)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss trøffelolje, pluss litt mer til å drysse over
  • 2 gule løk, skåret i skiver
  • 120 ml kyllingbuljong
  • 360 ml kremfløte
  • 1 bunt timian, spar noen kvister til pynt
  • 2 laurbærblad
  • 150 g raspet gruyere
  • 60 g crème fraiche
  • Salt og pepper, etter smak
  • Hakket gressløk og timianblader for pynt
  • Havsalt, til finish
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 °C. og smør en Le Creuset buffetform på 22 cm med smør eller matlagingsspray. Skjær potetene i 0,5 cm tykke skiver. Bruk en skarp kniv eller mandolin. Dander potetskivene i overlappende sirkler i bunnen av buffetgryte, og tilsett ¼ ts salt i hvert lag før du begynner på neste lag.
  • 2
    Tilsett olivenolje og trøffelolje over middels varme i en mellomstor panne. Tilsett løk og 1 ts salt, og stek til løken er gyllenbrun og karamellisert, omtrent 20–30 minutter. Sett til side.
  • 3
    Tilsett kyllingbuljong for å deglasère pannen og ha så i kremfløten, bunten av timian og laurbærbladene. La blandingen småkoke, og kok til den tykner noe, ca. 5-6 minutter. Fjern timian og laurbærblader, og rør inn 100 g gruyère-ost under omrøring til den er jevn og helt smeltet.
  • 4
    Ta blandingen av varmen og la den avkjøles litt. Rør inn crème fraiche og smak til med salt og pepper.
  • 5
    Hell fløteblandingen over potetene, og dryss de resterende 50 g av gruyère-osten over. Smak til med salt og pepper og dander den karamelliserte løken jevnt på toppen. Stek til toppen er gyllenbrun og mør i midten når du stikker en kniv inn i potetene, omtrent 45 minutter til en time.
  • 6
    La gratengen avkjøles i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblader, gressløk og havsalt, og dryss over trøffelolje for ekstra smak.
 
Vil du ha ekstra dyp smak, kan du bruker en blanding av trøffelolje og litt trøffelsalt til pynt.
 
 
Le Creuset