
Lag med fyldig, saftig sjokoladekake blir perfekt sammen med et deilig pisket og saltet karamellfyll som tilfører en nydelig balanse mellom søte og salte smaker. Denne fantastiske desserten er ikke bare en fest for smaksløkene, men også visuelt.
HOVEDINGREDIENSER
- Mel
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
Til kaken:
- 900 g sukker
- 280 ml rapsolje
- 5 egg fra frittgående høns
- 540 g mel med lavt gluteninnhold
- 16 g bakepulver
- 16 g natron
- 202 g kakaopulver
- 1⁄2 teskje salt
- 560 ml helmelk, romtemperatur
- 560 ml kokende vann eller kaffe
Til den piskede salte karamellen:
- 338 g sukker
- 180 g fløte
- 135 g smør i terninger
- 3 teskjeer maltonsalt
Til Vaniljesmørkremen:
- 360 g eggehvite fra frittgående høns, romtemperatur
- 900 g sukker
- 1,2 kg saltet smør, romtemperatur og i terninger
- 2 teskjeer vaniljepasta
For de tørkede blomstene:
- 30 g spiselige blomster
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 180 °C
-
2Til sjokoladekaken smører du bunnen og sidene på tre Le Creuset Non-Stick 24 cm springformer. I bollen med en kjøkkenmaskin utstyrt med visp, tilsetter du sukker, rapsolje og egg og visp godt til det er blekt og tyknet. Sikt sammen de tørre ingrediensene i en egen bolle, og visp dem deretter raskt sammen så de blir godt blandet.
-
3Tilsett de tørre ingrediensene til de våte og pisk på lav hastighet til alt er blandet. Tilsett melken og pisk på lav hastighet til det er en jevn blanding. Til slutt tilsetter du kokende vann eller kaffe og blander godt sammen til du har en jevn røre.
-
4Fordel røren i de smurte kakeformene og stek i 60 minutter, eller til du kan stikke inn en pinne som kommer ut igjen ren. La kakene avkjøles i formene i 20 minutter, ta dem ut og pakk dem inn i matfilm mens de fortsatt er varme. Dette vil holde kakene saftige og myke.
-
5For å lage pisket saltet karamell, ha sukkeret i en dyp gryte på middels varme. Ikke rør, bare snurr gryten rundt og hold godt øye med den. La sukkeret bli til en middels mørk karamell; Det vil ta litt tid, så vær tålmodig.
-
6Når karamellen er klar, skru av varmen, og nå må du være rask. Tilsett fløten forsiktig for karamellen er veldig varm, og visp forsiktig. Så har du i smør og salt. Visp igjen til det er blandet og glatt. Ha karamellen over i en varmesikker boks og sett i kjøleskapet i noen timer eller over natten. Neste dag, overfør karamellen til bollen på en kjøkkenmaskin utstyrt med visptilbehøret og pisk karamellen på middels hastighet til den har doblet seg i volum og er lett og luftig. Avkjøl til den skal brukes.
-
7Til vaniljesmørkremen, sett en mellomstor gryte på komfyren på middels varme. Fyll den opp 1⁄4 med vann. La det koke lett.
-
8Tilsett eggehviter og sukker i en stor bolle i glass eller rustfritt stål. Visp til alt er blandet. Plasser bollen over gryten som et vannbad, pass på at vannet ikke kommer i direkte kontakt med bunnen av bollen. Bruk en slikkepott til å røre blandingen rundt, og husk å skrape sidene av bollen av og til.
-
9Varm opp eggehvitene og sukkeret til enten blandingen kommer til 71 °C eller til du ikke lenger kan føle sukkerkorn mellom to fingre. Det bør ta omtrent 10 minutter. Fjern bollen fra varmen og tørk under bollen med en tørr klut for å fjerne eventuell fuktighet. Hell blandingen i bollen i en elektrisk kjøkkenmaskin, og sett på visptilbehøret. Pisk på høy hastighet i omtrent 20 minutter, til marengsen er tykk og blank og bollen er kjølig å ta på.
-
10Bytt ut vispen med eltetilbehøret og tilsett alt smøret. Visp på høyt nivå i 5 minutter til alt smøret er innarbeidet og glasuren er jevn og blank. Tilsett vaniljen og bland godt.
-
11For å lage de tørkede blomstene legger du 1 ark tørkepapir på toppen av et stort ark med bakepapir. Legg så et lag med tørkepapir på blomstene, og brett bakepapiret over tørkepapiret som en bok. Sett den i mikrobølgeovnen og gi den 30 sekunder til blomstene er sprø og tørre. Gjenta framgangsmåten med de resterende blomstene. Oppbevares i en lufttett beholder.
-
12For å dekorere kaken, legg et lag med bunn på en Le Creuset kakestativ. Spre et tynt lag med glasur på kaken. Lag en kant med glasur rundt kantene ved å sprøyte en kant rundt kanten av hele kaken. Spre halvparten av den piskede salte karamellen på kaken. Glatt ut overflaten til karamellen på kaken med en palettkniv. Legg det andre laget av kake på toppen, og gjenta prosessen med de to siste lagene. Smør et tynt lag glasur over hele kaken.
-
13Sett kaken i kjøleskapet for avkjøling i 30 minutter, ta den deretter ut og legg på til et siste lag med frosting på kaken. Jevn ut kantene og toppen. La den avkjøles i kjøleskapet i ytterligere 30 minutter. Når den er avkjølt, pynter du med de tørkede blomstene rundt sidene og toppen av kaken og serverer kaken ved romtemperatur.
Eventuell overflødig glasur kan pakkes inn og oppbevares i fryseren. Når du skal bruke den, tiner du den over natten til romtemperatur og visper til den er jevn. Kaken kan gjerne fryses. Skjær opp og oppbevar den i en lufttett boks eller pakk hver del i matfilm og frys. Ta den ut av fryseren og la den nå romtemperatur før du serverer.
