Bakte poteter med fløte og ost

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 1 time Under 1 time
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Bakte poteter med fløte og ost
Møre poteter, bakt i en kremet ostesaus og servert med ovnsbakt rødbetesalt. Det beste tilbehøret til en julemiddag.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 4–6 middels store poteter, skrelte
  • 2 sjalottløk eller gule løk, skåret i tynne skiver
  • 2 hvitløksfedd, knust
  • 2 ss (30 ml) olivenolje
  • 1,5 til 2 kopper fløte
  • 200 ml grønnsakskraft eller kyllingkraft
  • 10 g rosmarin, finhakket
  • Smak til med salt og nykvernet svart pepper
  • 200 g mozzarella, raspet
  • 150 g hvit cheddar
  • 60 g parmesan, raspet
  • 40 g smør
  • Et dryss av rødbetesalt fra butikk
TIL HVITLØKSSMØRET MED URTER
  • 2–3 hvitløksfedd, skåret i skiver
  • Det ytre skallet og saften fra 1 sitron
  • 30 g persille
  • Havsalt og nykvernet svart pepper til servering
  • 20 g basilikum
  • 100 g smør
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Sett ovnen på forvarme på 200 °C.
  • 2
    Skjær potetene i jevne, tynne skiver. Et godt tips er å ha de oppskårne potetene i en skål med vann for å unngå at de blir misfarget eller brune under tilberedning. Sil alt overflødig vann av potetene.
  • 3
    Stek sjalottløken og hvitløk i olivenolje til de mørner og dufter i omtrent 5–8 minutter og sett til side. Bland sammen fløten, kraft og rosmarin. Smak til om kraften er salt nok. Legg potetene i ett lag i bunnen av et Le Creuset 26 cm Heritage Rectangular-fat. Toppes med en skje hvitløk, blandet ost (ha noe i bakhold til toppingen) og gjenta til fatet er fullt. Hell kremblandingen over potetene (bare det øverste potetlaget). Plasser smørkubene og resten av osteblandingen på toppen av potetene.
  • 4
    La det steke i 20 minutter til du får en fin, gyllen skorpe, sett ned på varmen til 180 °C og fortsett stekingen i ytterligere 40–60 minutter til du kan skjære en kniv inn i midten av baksten uten motstand. Serveres varmt med et dryss av rosa rødbetesalt og hvitløkssmør med urteblanding.
  • 5
    Slik lager du hvitløkssmør med urteblanding: Smelt smøret i en liten kasserolle over middels varme og tilsett hvitløken, det ytre skallet fra sitronen og sitronsaft. Kok i 3–5 minutter til det smelter og dufter. Forvell 30 g persille i kokende vann i noen få sekunder til bladene er mørkegrønne før du siler av og legger den rett i isvann. Klem ut alt overflødig vann. Sett over i en blender og bland sammen frisk basilikum og smør. Sett i kjøleskapet frem til servering.