Sjokoladefondant med flytende salt karamell

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 30 min. Under 30 min.
MATLAGING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Sjokoladefondant med flytende salt karamell
En elsket klassiker med en vri. Sjokoladefondant er alltid en imponerende dessert å servere på grunn den flytende innsiden, men her blir desserten løftet til nye høyder. Den mørke og bitre sjokoladen passer perfekt sammen med den søte og salte karamellen, og desserten er en perfekt avslutning på en lekker middag i godt selskap.
HOVEDINGREDIENSER
  • Sjokolade
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Salt karamell:
  • 150 g sukker
  • 2 ss vann
  • 2 dl fløte
  • 80 g saltet smør, skåret i terninger
  • 1 ts havsalt
Sjokoladefondant:
  • 4 egg, middels store
  • 80 g sukker
  • 50 g mel
  • 100 g mørk sjokolade (minst 70 % kakao)
  • 100 g usaltet smør
  • 20 g smør, til ramekiner
  • 2 ss mel, til ramekiner
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Salt karamell:
  • 2
    Ha sukker og vann i en kasserolle og varm opp ved middels varme. La karamellen småkoke i cirka 5 minutter til den er gyllen.
  • 3
    Ta kasserollen av varmen og tilsett fløte mens du rører rundt. Tilsett smør og havsalt og la karamellen kjøle seg ned.
  • 4
    Fondanter:
  • 5
    Varm opp ovnen til 230 °C
  • 6
    Pisk sammen egg og sukker til det er lyst og luftig. Sikt mel i deigen, og vend det forsiktig sammen. Sett til side.
  • 7
    Smelt sjokolade og smør sammen i mikrobølgeovnen eller over et vannbad. La det kjøle seg ned i cirka 10 minutter, og vend det deretter forsiktig i deigen.
  • 8
    Smør innsiden av de fire ramekinene og dryss på mel. Fordel deigen i ramekinene og legg 1 ss salt karamell i midten av hver.
  • 9
    Stek i 8–10 minutter til de har dannet skorpe og har hevet seg litt. La det kjøle seg ned i et minutt før servering.
 
Tips:
Den rå deigen kan oppbevares i fryseren i opptil et år, og det er derfor en god ide å ha noen porsjoner klar til uventede gjester. Fordel deigen i ramekinene, dekk dem med plastfolie og sett dem i fryseren. Når du vil servere fondantene, bør de først stå på kjøkkenbenken i 30 minutter, fordi steintøyet ikke må settes frossent inn i en varm ovn. Varm opp ovnen til 230 °C og stek dem i cirka 15 minutter. Så er de klare til servering!
 
 
Le Creuset