Perfekt ris i Cocotte Every – samt 5 forskjellige toppings

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Perfekt ris i Cocotte Every – samt 5 forskjellige toppings
Vi veileder deg til hvordan du koker perfekt ris i Cocotte Every. Grytens dype form leder og fordeler varmen jevnt, som sikrer at all risen blir tilberedt ensartet. Støpejern har en energibesparende funksjon som holder på varmen lenge etter at varmen er slått av – og det er nettopp denne egenskapen vi utnytter her. Den ekstra lokkinnsatsen i steintøy sikrer perfekt kokt ris, da den fungerer som en trykkoker og forhindrer at det stivelsesholdige vannet koker over. I tillegg gir vi deg fem forskjellige forslag til hva du kan toppe den perfekte risen med. Så skal middagen være sterk, vegetarisk eller med fisk? Finn din favorittopping her.
HOVEDINGREDIENSER
  • Ris og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 2,5 dl ris etter eget valg (basmatiris, jasminris, sushiris, brun ris, risottoris, osv.)
  • 3,5 dl vann (til koking)
  • et dryss salt
  • topping etter eget valg (se mulighetene nedenfor)
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ha risen i en skål og skyll dem med rikelig med kaldt vann. Sil fra vannet og gjenta prosessen to ganger til med rent vann. Dette gjøres for å bli kvitt overskytende stivelse.
  • 2
    Varm opp Cocotte Every-gryten på middels varme i 10 min.
  • 3
    Ha ris, vann og salt i gryten, og kok det opp uten lokk. Legg begge lokkene på når det koker, skru ned til middels varme igjen, og la det koke videre i 5 minutter. Slå av varmen og la det stå med lokket på i 25 minutter til risen er tilberedt.
  • 4
    OBS.: Skal du koke sushiris, risottoris eller brun ris, bør de kanskje stå 5 minutter ekstra.
  • 5
    Topping:
  • 6
    Røkt laks og syltet rødløk
  • 7
    50 g syltet rødløk 100–150 g røkt laks, skåret i strimler 2,5 dl blansjerte edamamebønner sitronsaft, etter smak
  • 8
    Kimchi og egg
  • 9
    100 g kimchi (fermenterte grønnsaker) (kan kjøpes hos asiatiske forhandlere) 2–4 bløtkokte egg, skjært i to rødkål, grovhakket krydderurter etter eget valg (f.eks. karse, koriander, thaibasilikum osv.)
  • 10
    Chiliolje, vårløk og peanøtter
  • 11
    1 ss chiliolje 50 g bønnespirer 4 vårløk, grovhakket salte peanøtter
  • 12
    Agurk og sesam
  • 13
    1 agurk, skåret i lange bånd 3 reddiker, skåret i tynne skiver limesaft, etter smak soya, etter smak et par dråper sesamolje ristede sesamfrø
  • 14
    Avokado og chilimajones
  • 15
    2 avokadoer, skåret i spiseklare stykker 30 g syltet ingefær sriracha chilimajones (kan kjøpes hos asiatiske forhandlere) ev. rå tunfisk i tynne skiver