Opp-ned tomatpai

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Opp-ned tomatpai
Denne sprøe tomatpaien stekes i støpejernspanne, slik at du kan tilberede fyllet og bake paien i en og samme panne.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Deig
  • 100 g smør
  • 225 g hvetemel
  • 50 g revet parmesan
  • 1 ts hakket, frisk timian
  • 1 eggeplomme
Fyll
  • 1 løk
  • 2 ss smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ts sukker
  • 500 g plommetomater
  • 25 g smør
  • 1 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 3–4 kvister med timian
  • 1 ss balsamico
  • 1 ts sukker
  • Salt og nykvernet pepper
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Bland smør, mel, revet parmesan og timian sammen til det har konsistens som brødsmuler.
  • 2
    Tilsett eggeplommen og det kalde vannet, og bland godt til deigen kommer sammen.
  • 3
    Kna deigen sammen på kjøkkenbordet og form den til en kule.
  • 4
    Legg deigen i en bolle og la den stå kjølig i 30 minutter.
  • 5
    Imens lager du tomatfyllet.
  • 6
    Skjær løken i fine, tynne båter.
  • 7
    Varm opp 2 ss smør og 1 ss olje i en stekepanne i støpejern med støpejernshåndtak (23 cm), og stek løken til den er gjennomsiktig.
  • 8
    Strø 1 ts sukker over, rør godt og stek videre til løken er gyllen. Hell løken over i en bolle.
  • 9
    Tørk av stekepannen.
  • 10
    Skjær alle tomatene, bortsett fra fem, i to biter.
  • 11
    Smelt 25 g smør og 1 ss olje på pannen, og stek hvitløken til den begynner å dufte, men ikke har fått farge.
  • 12
    Legg tomatene i pannen sammen med timianblader og balsamico, og stek til tomatene faller sammen.
  • 13
    Strø over 1 ts sukker og stek videre i 4–5 minutter.
  • 14
    Tilsett salt og pepper etter smak, og fordel den stekte løken over tomatene.
  • 15
    Sett ovnen på 180 °C. Rull deigen ut på et melete bord og legg den over tomatfyllet i pannen over tomatfyllet i pannen og helt ut i kanten, så den dekker tomatene.
  • 16
    Sett pannen i ovnen, og stek tomatpaien i 25–30 minutter, til overflaten er gyllen og sprø.
  • 17
    Ta pannen ut av ovnen og avkjøl paien i 10–15 minutter.
  • 18
    Legg en stor tallerken over pannen og vend om.
  • 19
    Tørk av pannen og la paien gli tilbake i pannen.
  • 20
    Server paien i pannen.