Nordiskinspirert taco med blåskjell og plommer

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Nordiskinspirert taco med blåskjell og plommer
Nordisk taco med blåskjell er en skikkelig sommerrett hvor forberedelsen ikke tar lengre tid enn at det kan la seg gjøre på en hverdagskveld.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Helkornstortillas/flatbrød:
  • 10–12 stk.
  • 100 g fullkornshvetemel
  • 200 g hvetemel med høyt gluteninnhold (tipo 00 eller Ølandshvetemel)
  • 1 ts finsalt
  • 1 ts bakepulver
  • 75 g smør
  • 125–150 g vann
Blåskjell:
  • 1 kg blåskjell
  • 2 sjalottløk
  • 25 g smør
  • 2,5 dl hvitvin
Plommesalsa:
  • 4 plommer
  • 4 ss kaldpresset rapsolje
  • 1–2 ss epleeddik
  • salt og pepper
  • 2 ss finhakket gressløk
  • 1 ss fersk revet pepperrot
Tilbehør:
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 ss honning
  • ½ fintsnittet spisskål
  • 125 g salturt (plukk selv på stranden, eller kjøp i fiskebutikken)
  • Rød gjøksyre
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Rør mel, salt og bakepulver sammen.
  • 2
    Arbeid smøret inn i melet til konsistensen blir som små smuler. Tilsett vann og kna godt sammen til deigen er jevn og smidig.
  • 3
    Form 10–12 kuler av deigen og rull dem tynt ut på en overflate drysset med mel.
  • 4
    Grill flatbrødene i ca. 2 minutter på hver side på en svært varm grillpanne. Oppbevar de ferdige brødene under aluminiumsfolie med et kjøkkenhåndkle over, for å holde brødene myke.
  • 5
    Skyll blåskjellene grundig. Du må kaste alle åpne blåskjell som ikke lukker seg når de blir banket lett. Det samme gjelder for alle skadede blåskjell.
  • 6
    Surr grovhakket sjalottløk i smør i ca 2 minutter i en gryte, til løken er gjennomsiktig.
  • 7
    Tilsett vin og legg lokk på gryten.
  • 8
    Hell blåskjellene i gryten og kok under lokk i ca 3 minutter. Rist gryten underveis.
  • 9
    Ta blåskjellene ut av gryten og ta dem ut av skallet. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg. Spar på kraften som er igjen i gryten og bruk den senere i en krabbebisque eller en saus.
  • 10
    Hakk plommene i små terninger og vend dem i olje, eddik, salt, pepper, gressløk og pepperrot.
  • 11
    Rør sammen crème fraîche og honning og serverer tortillas med finsnittet spisskål, crème fraîche-blandingen, plommesalsa og dampede blåskjell. Strø rød gjøksyre over til slutt.