Moussaka med lam og søtpoteter

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Moussaka med lam og søtpoteter
Moussaka er en fantastisk rett fra de greske øyer, som inneholder generøse lag av stekt aubergine, lammekjøtt, aromatiske krydder og søtpotet. Alt blir bakt til det er gyllent og sprøtt. Tradisjonelt bruker man vanlige poteter, men søtpotet tilberedes raskere, og det gir et herlig, søtt element til retten.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 ss olje til steking
  • 1 rødløk, grovhakket
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 kg lammekjøttdeig
  • 1 ss provencekrydder (eller lignende krydder)
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ss røkt paprika
  • 1 ts mild karri
  • 1 ts malt spisskummen
  • 2 ss tomatchutney
  • 400 g hakkede tomater på boks
  • 400 g søtpoteter i tynne skiver (0,5 cm)
  • 400 g aubergine skåret i tynne skiver (0,5 cm)
  • Salt og pepper
Bechamelsaus:
  • 100 g smør
  • 100 g hvetemel
  • 800 ml melk
  • 2 ts malt muskatnøtt
  • 1 egg
  • Salt og pepper
  • 50 g cheddarost, revet
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 °C / 180 °C varmluft
  • 2
    Plasser langpannen på komfyren på middels varme. Tilsett olje og varm opp forsiktig. Tilsett løk og stek det i 5 minutter, til det begynner å bli mykt, og tilsett deretter hvitløk og stek det i ytterligere 1 minutt.
  • 3
    Ha det kjøttdeigen i langpannen og stek til det er brunt. Dryss provencekrydder, kanel, paprika, karri og spisskummen over kjøttet, tilsett tomatchutney og vend alt sammen.
  • 4
    Vend de hakkede tomatene i langpannen med kjøttet, og fyll den tomme boksen med vann og hell også det i. Rør alle ingrediensene sammen, før du lar det småkoke på middels til lav varme i 30 minutter, til væsken er redusert og du har en tykk kjøttsaus.
  • 5
    I mellomtiden har du potetskiver i saltet, kokende vann, og de kokes i 5 minutter for bare å mykgjøre dem litt. Hell av vannet og sett dem til side.
  • 6
    Pensle aubergineskivene med litt olje og stek dem på en grillpanne til skivene begynner å bli brune. Sett til side sammen med potetene til retten er klar til å settes sammen.
  • 7
    Bechamelsaus: Lag først en jevning ved å smelte smøret i en gryte med tykk bunn, tilsett melet og bland grundig. Stek under konstant omrøring på lav til middels varme i ca. 2 minutter.
  • 8
    Tilsett melken gradvis. Rør rundt hele tiden mens jevningen absorberer væsken ved hver tilsetning for å skape en glatt og blank saus. Når all melken er tilsatt, drysser du i muskatnøtt, pisker i egget og tar så sausen av varmen. Smak til med salt og pepper.
  • 9
    For å sette sammen moussakaen fordeler du kjøttsausen jevnt på bunnen av langpannen. Fordel deretter de grillede auberginene etterfulgt av søtpotetene. Hell til slutt over sausen, og avslutt med den revne osten. Bak i ovnen i 35–40 minutter, til moussakaen er gyllenbrun og sprø på toppen.
  • 10
    Når den er bakt, tar du moussakaen ut av ovnen, og lar den hvile i 5 minutter for å bli fast.
 
Kokkens merknader:
Hvis du ikke har søtpotet, bruker du bare hvite bakepoteter og koker dem 3–5 minutter lenger.
For dem som ikke liker lam, kan denne oppskriften fungere med all slags kjøttdeig. Selv om det ikke er så tradisjonelt, fungerer den godt med svine- eller oksekjøttdeig, eller kjøttdeig av kalkun.
 
 
Le Creuset