Japanske grillspyd med grønnsaker

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Japanske grillspyd med grønnsaker
Det japanske kjøkkenet er fullt av spennende smaker og aromatiske dufter! Her får du tre varianter av vegetariske grillspyd – kalt «Kushiyaki» på japansk – som kan spises sammen med ris eller serveres alene som appetittvekkere.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

1. grillspyd – hvitløk med saus av smør og soya (4–5 spyd)
  • 2 hele hvitløk
  • 20 g smeltet smør
  • 1 ss soya
2. grillspyd – sopp med krydret misosmør (3–6 spyd)
  • 150–200 g sopp, f.eks. sjampinjong
  • 75 g misopasta
  • 50 g smør, romtemperatur
  • Chilipulver, etter smak
3. grillspyd – neper med søt misosaus (2–4)
  • 50 g misopasta
  • 1 ss mirin, søt japansk risvin
  • 1 ss sukker
  • ½ ts vann
  • ¼ ts eddik
  • 4 store eller 8 små neper
  • 4–5 dl dashi, japansk fiskekraft (fås hos asiatiske forhandlere)
  • ½ ts salt
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    1. grillspyd – hvitløk med saus av smør og soya
  • 2
    Ha litt vann over i en liten gryte. Rens hvitløkene og skjær den tørre enden av hvert fedd. Når vannet koker, blancheres feddene i omkring 1 minutt for å mørne dem.
  • 3
    Fordel hvitløksfeddene på grillspydene. Det kan være en fordel å «skru» dem på i stedet for å presse, da dette kan få feddene til å dele seg.
  • 4
    Bland smeltet smør og soya, og hell sausen over spydene.
  • 5
    Stek dem på en grillpanne ved middels varme til de er gyllenbrune.
  • 6
    2. grillspyd – sopp med misosmør
  • 7
    Bland miso, smør og chilipulver til det former en tykk pasta.
  • 8
    Skjær soppene i spiseklare stykker (hvis det er nødvendig), fordel dem på spydene og pensle med pastaen.
  • 9
    Stek dem på en grillpanne ved middels varme i cirka 3 minutter på hver side.
  • 10
    3. grillspyd – neper med søt misosaus
  • 11
    Bland miso, mirin, sukker, vann og eddik til en jevn masse.
  • 12
    Skjær stilken og bunnen av nepene og skrubb dem rene. Skjær dem i to eller fire, så de er klare til å spises.
  • 13
    Ha fiskekraften (dashi) i en gryte og kok den opp. Tilsett salt og neper. Kok i cirka 5 minutter – midten skal gjerne gi litt tyggemotstand.
  • 14
    Hell fra vannet og la dem kjøle seg ned før du fordeler dem på spydene. Pensle spydene med misosausen. Stek dem på en grillpanne ved middels varme til de er helt gylne, og pensle dem igjen med misosausen før servering.