Glutenfritt sodabrød med rosmarin

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Glutenfritt sodabrød med rosmarin
Trenger du et lekkert, hjemmelaget glutenfritt brød i en fei? Da er glutenfritt sodabrød det perfekte valget! Den store fordelen med sodabrød er at det ikke trenger å heve seg. Det i stedet natron og bakepulver som får brødet til å heve seg i ovnen. Dette betyr at du på under 10 minutter kan ha deigen klar til å settes i ovnen, og før du vet av det, står du med et saftig og velduftende brød. Det er perfekt til tapas, til middagen eller når du bare vil unne deg noe enkelt og skikkelig godt.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
TIL DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 250–300 g glutenfri melblanding til brød (f.eks. Schär eller Dove's Farm)*
  • 75 g glutenfritt havremel
  • 2 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 7 g flaksalt (f.eks. Maldon)
  • 1,5 ss tørket rosmarin
  • 70 g kaldt, finrevet saltet smør
  • 3,5 dl kefir
  • 1 egg (M/L)
  • Ekstra smør til pensling (valgfritt)
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    *Tips til melet: Bruk 250 g mel hvis du vil ha et brød med mange lufthull og en saftig, lett konsistens. Brødet vil flyte litt utover under stekingen. Bruk 300 g mel hvis du foretrekker et brød som holder formen bedre med en litt mer kompakt, men fortsatt saftig konsistens.
  • 2
    Start med å forvarme ovnen til 200 °C varmluft.
  • 3
    Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en bolle – mel, havregryn, bakepulver, natron og flaksalt. Tilsett det kalde, revne smøret og gni det inn i melet med fingrene til det er godt blandet.
  • 4
    Visp raskt sammen kefir og egg i en separat bolle. Hell blandingen over de tørre ingrediensene, og rør deigen lett med en deigskrape til det ikke er mer tørt mel igjen. Til slutt tilsetter du rosmarinen og rører det raskt sammen.
  • 5
    Kle bunnen av en Le Creuset støpejernsgryte på 24 cm i diameter med bakepapir, og hell i deigen.
  • 6
    Bruk fuktige hender (dypp dem i kaldt vann) til å forme deigen til et rundt brød. Lag eventuelt noen lette snitt på toppen av brødet for et rustikt utseende.
  • 7
    Sett lokket på pannen, og stek brødet i den forvarmede ovnen i 20 minutter. Ta deretter av lokket, og stek brødet i ytterligere 20 minutter, eller til det er gyllenbrunt.
  • 8
    Ta gryten ut av ovnen, og ha brødet over på en rist. Ta en blokk med kaldt smør, og gni det over hele brødet for å gi overflaten en glans – valgfritt.
  • 9
    Det er viktig å la brødet avkjøles i minst 45 minutter før du skjærer i det.