Bryteboller med tranebær og valnøtter

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Bryteboller med tranebær og valnøtter
Myke og luftige bryteboller med tranebær og valnøtter smaker fantastisk på brunsjbordet eller til ettermiddagskaffen. Den varme støpejernspannen gir en jevn og god steking av bollene som gjør både toppen og bunnen sprø, mens resten av bollen forblir luftig og myk. Oppskriften er utarbeidet i samarbeid med Grødgrisen.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Deig:
  • 2,5 dl lunken melk
  • 25 g gjær
  • 40 g melis
  • 1 egg
  • 400 g hvetemel
  • 100 g fullkornsmel
  • ½ ts grovt salt
  • 1 ts kardemomme
  • 80 g mykt smør (i terninger)
  • 100 g tørkede tranebær
  • 120 g valnøtter, hakkede (ev. ristede)
Ytterligere:
  • 1 egg til pensling
  • 1 ss perlesukker
  • 1 liten håndfull valnøtter
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Hell melken i en skål og løs opp gjæren i denne.
  • 2
    Tilsett mel, melis, 1 egg, kardemomme og salt og rør rundt.
  • 3
    Elt deigen blank og jevn med en kjøkkenmaskin eller for hånd.
  • 4
    Elt smøret inn i deigen til den er blank og glatt.
  • 5
    Bland tranebær og hakkede valnøtter i deigen. Sett deigen til heving på et lunt sted i 1,5 time med et fuktig kjøkkenhåndkle over. Deigen skal heves til ca. dobbel størrelse.
  • 6
    Form 11 små boller av 90–100 g og la dem heve under kjøkkenhåndkleet i ytterligere 30 minutter.
  • 7
    Sett støpejernspannen i ovnen på en rist og varm opp pannen og ovnen til 210˚.
  • 8
    Dryss litt mel i den varme støpejernspannen og fordel bollene i pannen.
  • 9
    Pisk sammen et egg i en liten skål, pensle bollene med eggemassen og dryss på valnøtter og perlesukker.
  • 10
    Stek bollene i 12–15 min til de er gylne. La bollene kjøle seg ned i pannen før de brytes.
  • 11
    Server bollene direkte i pannen, og spis dem varme som de er eller med smør.