Bouillabaisse med tomat og basilikumpesto

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 1 time Under 1 time
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Bouillabaisse med tomat og basilikumpesto
Dette er en tradisjonell rett som hyller havets overflod med rimelig begrenset innsats. Stek rekene og blekksprut eller fisk hver for seg i en panne. På den måten holder du kontroll med resultatet av den sarte maten fra havet. Damper du blåskjellene først i samme gryter, mister du heller ikke noe av den smaken.
HOVEDINGREDIENSER
  • Fisk og skalldyr
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL BOUILLABAISSE
  • 2 gule løk, hakket
  • 1 purre, skåret i skiver
  • 1 knollfennikel, hakket
  • Omtrent 60 ml olivenolje, til steking
  • 10 g flat persille
  • 3 laurbærblader
  • 10 g timian
  • 1 chili, hakket
  • 4 hvitløksfedd, skåret i skiver
  • 1 liter fiskekraft eller grønnsakskraft
  • 200 g blåskjell, vasket eller 100 g frosne blåskjell i halve skjell
  • 15 ml tomatpure
  • 400 g hele cherrytomater på boks
  • 200 g store reker, skylt og skrelt
  • Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
  • Smak til med saften fra 1 sitron
  • 200 g blekksprut (ringer og fangarmer) skåret i skiver
TIL BASILIKUMPESTO
  • 60 g basilikum
  • 30 g makadamianøtter
  • Saften fra 1 sitron
  • 60 ml olivenolje
  • ½ hvitløksfedd
  • Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Sett en stor Le Creuset gryte over på middels varme og la løk, purre og fennikel surres forsiktig i litt olivenolje til de blir gjennomskinnelige.
  • 2
    Fest persille, laurbærblader, timian og chili sammen med hyssing til en egen bukett med garnityr.
  • 3
    Tilsett buketten av garnityr til gryten sammen med hvitløksfedd skåret i skiver. Stek i 2 minutter. Tilsett 1 kopp kraft og de ferske blåskjellene (bruker du frosne blåskjell, venter du med å ha de i). Dekk til med lokket og damp i 3–4 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Så snart de har åpnet seg, fjerner du blåskjellen fra gryten, dekker til og setter dem til side til senere.
  • 4
    Tilsett tomatpure og kok videre i 2 minutter mens du rører godt. Ha i alle tomatene og kok i fem minutter før du tilsetter det du har igjen av kraften. Smak til med krydder og la det småkoke i 20 minutter. (Bruker du frosne blåskjell, tilsetter du til blandingen 2 minutter før maten er ferdig for å varme gjennom).
  • 5
    Sett enda en Le Creuset panne over på middels varme med litt ekstra olivenolje og stek rekene til de er klart rosa på begge sider. Fjernes fra panne og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Stek blekkspruten i den samme pannen, og vær rask, for å unngå at den blir seig. Fjernes fra panne og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  • 6
    Slik lager du basilikumpesto (valgfritt):
  • 7
    Ha alle ingrediensene i en blender og bland til det er godt sammen, men fremdeles har klumper.
  • 8
    Til servering setter du basen i 4 x Le Creuset Riviera suppeskåler. Topp med sjømat, pynt med basilikumpesto. Serveres straks.